Running in winter - Futás télen

2015. február 13. 08:00 - Oatmeal_queen_

10958283_601880069947866_1394068825_nRunning in winter

Have you ever heard the quote „There is no bad weather, only badly dressed runner”? Well, yes, the winter is not an excuse to give up running during the long cold months. It’s more complicated than during the warmer seasons, but there is always a solution.

  • We have to put very strong emphasis on the dress code this time. Unfortunately an elongated T-shirt and a tracksuit is not enough, as the cotton is wetted very quickly and begins to chill the body which early leads to cold. This time of the year it’s especially important to use of special running equipment, appropriate sport clothes. We can cool off very easily if we don’t protect our limbs properly as well, so I always wear gloves, hats, long-stemmed (or compression) socks. I dress with layers, but with feeling the cold when I step out of the house.
  • I warm up inside the warm house before going out to the nature to decrease the risk of injury. Anyway for this we can also use sport sprays.
  • In winter we desire less the water, however it’s still very important for the organism to supply the liquid, just like in summer, so I try to drink enough water during or after running in this time too.
  • Don’t try to break a record this time, the winter is rather a season for staying in form. In the cold the muscles warm up with more difficulty, cold off more easily and there is a bigger risk of injury, so be careful.
  • Unfortunately in winter it gets darker earlier and the daytime is also greyer, so besides trying to run always in lightened places, I always wear something reflective clothing or equipment.
  • After running the stretching is as important as the warm up before training. I immediately go to a warm place and change my clothes to dry ones.

9So it’s possible to run in winter too, however I don’t recommend it under all circumstances, in icy, slippery roads at all, in snowing and raining just very carefully, using proper running shoes.

OR

Jump up to the treadmill

 Although during warmer weather I would find unimaginable running my “circles” on treadmill instead of the nature, I did spend my previous winter on the treadmill. In the December of 2013 my purpose was to run 100km during one month (it signified a lot according to my level back then), and for this I chose the treadmill, there was also someone who easily called me “crazy runner”. It can look boring and monotonic, but it depend only on the routine, listening to music, adjusting inclines and changing speeds can make it colourful, so the kilometres just fly away. For this I don’t need to dress up warmly, even a short and a sport bra are enough, and my muscles warm up easier as well and if I stop, they don’t cold off as quickly. Besides with the display it’s easier to track the time, the distance, the incline and my pulse.

_______________________________________________

2015-01-22 12.00.01

Futás télen

Ismeritek azt a mondást, hogy „Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött futó”? Nos, igen, a tél bizony nem ok arra, hogy a hosszú hideg hónapokra felhagyjunk a futással. Problémásabb a dolog, mint a melegebb évszakokban, de megoldás mindenre van.

  • Nagyon nagy hangsúlyt kell ilyenkor fektetni az öltözködésre. Sajnos nem elég egy kinyúlt póló és egy mackónadrág, hiszen a pamut gyorsan átnedvesedik és hűteni kezdi a szervezetet, ami hamar megfázáshoz vezet. Ebben az évszakban különösen fontos a speciális futófelszerelés, a megfelelő sportruha használata. Könnyen kihűlhetünk, ha nem védjük végtagjainkat is megfelelően, ezért viselek mindig kesztyűt, sapkát, hosszú szárú (akár kompressziós) zoknit. Igyekszem rétegesen öltözködni, de úgy, hogy amikor kilépek a házból, még érezzem a hideget.
  • Még bent a meleg házban jó alaposan bemelegítek, mielőtt kilépnék a szabadba, hogy csökkentsem a sérülések kockázatát. Ehhez egyébként használhatunk akár melegítő sprayt is.
  • Télen kevésbé kívánjuk a vizet, mégis nagyon fontos, hogy a szervezetnek ugyanúgy szüksége van a folyadékpótlásra, mint nyáron, tehát próbálok ilyenkor is elegendő mennyiségű vizet inni futás közben vagy után.
  • Ne ilyenkor akarjunk rekordokat dönteni, a tél inkább az az időszak, amikor meg kell próbálnunk formában maradni. A hidegben az izmok nehezebben melegednek be, könnyebben kihűlnek és nagyobb a sérülésveszély, legyünk óvatosak.
  • Télen sajnos hamarabb sötétedik és a nappalok is sokkal szürkébbek, így amellett, hogy próbálok kivilágított helyen futni, mindig viselek valamilyen fényvisszaverő ruhadarabot vagy felszerelést.
  • Az edzés végeztével ugyanolyan fontos a nyújtás, mint előtte a bemelegítés. Az edzés után azonnal meleg helyre megyek és átöltözök száraz ruhába.

Lehet tehát télen is futni, de minden körülmények között azért mégsem ajánlom, jeges, csúszós úton egyáltalán nem, hóban és esőben pedig csak nagyon óvatosan, megfelelő futócipőt használva.

VAGY

Pattanjunk futópadra

Habár év közben melegebb időben elképzelhetetlennek tartom, hogy a természet helyett futópadon fussam a „köreimet”, a tavalyi telemet azonban szinte végig futópadon töltöttem. 2013 decemberében az volt a célom, hogy egy hónap alatt lefussak 100 kilométert (az akkori szintemhez képest ez soknak számított), és ehhez is az edzőtermet választottam, volt is, aki egyszerűen „őrült futónak” titulált. Unalmasnak és monotonnal tűnhet, de csak megszokás kérdése, és zenehallgatással, emelkedő beállításával és sebességváltogatással színessé lehet tenni, hogy csak úgy repüljenek a kilométerek. Ehhez nem kell melegen felöltöznöm, akár egy short és sportmelltartó is elég, illetve az izmaim is gyorsabban bemelegednek, és ha megállok sem hűlnek ki olyan gyorsan. Emellett a kijelző segítségével könnyebben követhetem az időt, a távolságot, az emelkedőt és a pulzusomat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmealqueen.blog.hu/api/trackback/id/tr638037178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása