Étkezés edzés előtt és után

2015. július 01. 13:00 - Oatmeal_queen_

Sokan bizonytalanok azt illetően, hogy mit kellene enni az edzések előtt és után, úgyhogy most írok egy keveset a saját tapasztalataimról. Ez alapvetően rengeteg mindentől függ, például hogy kinek a szervezete hogy reagál bizonyos ételekre, kinek milyen gyors az anyagcseréje, ezáltal milyen hamar emészti meg az egyes ételeket, hogy állóképességi vagy erőedzésről van-e szó, illetve hogy mi az alapvető célunk, az izomépítés vagy a zsírégetés és a fogyás. A két cél egyébként nem tér el teljesen egymástól, hiszen az izomépítésnél is cél a felesleges zsírtól való megszabadulás, illetve a fogyásnál is cél az izomépítés, hiszen ezáltal gyorsul az anyagcserénk és megy könnyebben a fogyás. Azonban valamilyen szinten persze mégis különbség van a két célnak megfelelő étkezés között.

Azt is érdemes figyelembe venni persze, hogy mikorra időzítjük az edzést, mert nem mindegy például, hogy melyik és milyen alapanyagokból álló főétkezés előzte meg az edzést és mennyivel. Sokan esküsznek az éhgyomorra való edzésre zsírégetés céljából. Én személy szerint sohasem csinálom, mert miután a szervezetem 8-9 órán át nem jutott semmilyen tápanyaghoz és alacsony a vércukorszintem, nekem egyszerűen nincs olyan szinten az energiám, hogy elájulás nélkül edzeni tudjak, mondjuk egy órát. Ha mégis korán reggel van rá lehetőségem valamiért, akkor is megeszek előtte egy banánt vagy megiszom egy fehérjeturmixot bcaa-val. Az éhgyomros edzésről egyébként olyat is hallottam már, hogy refluxot okozhat, én ezért sem annyira preferálom, de ha valakinél ez működik és nincs semmi gond, jól megy vele a zsírégetés, akkor semmi kifogásom.

Én, ha tehetem, akkor legtöbbször délelőtt megyek futni vagy edzeni, mert ilyenkor elég energiát biztosít a reggelim és egyébként is kevésbé vagyok fáradt, mint mondjuk a délutáni órákban. Főétkezések után legjobb, ha 2-3 órával megyünk edzeni, hogy még meglegyen az energiaellátás, de azért ne a mozgás közben kelljen megemészteni a tápanyagok nagy részét. De előfordul, hogy máshogy alakul, ilyenkor én is beiktatok egy edzés előtti kisebb étkezést 1-2 órával előtte. Ilyenkor igyekszem valami szénhidrátban gazdagabbat enni, ami gyorsan energiát biztosít, viszont igyekszem kerülni a zsírban gazdag ételeket, mert azok lassabban emésztődnek meg. Jó választás ilyenkor a banán, szőlő, zabkása/palacsinta/keksz/süti és egyéb teljes értékű és alacsony glikémiás indexű szénhidrátból készült ételek és egészséges nasik, mert ezek hosszú távú és egyenletes energiával látják el az izomzatot. Ilyenkor szóba jöhetnek akár az aszalt gyümölcsök is. Ha éppen nincs más kéznél, akkor ehetünk valamilyen fehérje vagy energiaszeletet is, de ezekkel azért érdemes vigyázni, főleg ha diétázunk, mert azért az összetevőket elolvasva elég sok olyan szénhidrátforrást találhatunk benne, ami az edzéshez szükséges energiát biztosítja, viszont a fogyást kevésbé támogatja.

11700828 729445187181202 3091721440985557357 n

Edzés után a kötelező folyadékpótláson kívül a glikogénraktárak feltöltése és a regeneráció a cél. Ehhez a sporttevékenységet követő 15-30 percben érdemes meginni egy fehérjeturmixot, a következő 1-2 órában pedig jöhet valami szilárd táplálék, akár egy főétkezés (nálam például legtöbbször az ebéd). Ez legyen fehérjében gazdag az izomépítéshez és ilyenkor jöhetnek akár a gyorsan felszívódó szénhidrátok is, mivel fel kell tölteni a kiürült raktárakat a gyorsabb regenerációhoz. Ilyenkor lehet jó ötlet a puffasztott rizs/abonett/köles golyó, zabpehely tejjel/joghurttal, csirkemell/hal rizzsel/teljes kiőrlésű tésztával és zöldségkörettel, csirkés/tonhalas szendvics teljes kiőrlésű pékáruból, joghurt, kefir,túró, gyümölcsturmix, cottage cheese, zsírszegény sajt.

12011337 769916909800696 7147386470647955731 n

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyáltalán nem esznek edzés után, vagy azért mert nem éreznek közvetlen éhséget, vagy azért mert úgy gondolják „akkor feleslegesen edzettek”, pedig pont ellenkezőleg. Ha nem eszel utána, akkor feleslegesen dolgoztál, mivel nem lesz miből újjáépíteni az izomzatodat és a várt eredmény elmarad.

Azt, hogy pontosan mennyivel előtte és utána érdemes enned és hogy milyen tápanyag összeállításban, azt érdemes saját magadnak kikísérletezni, mert nincs két ugyanolyan szervezet, nincs két ember, aki ugyanúgy reagálna bizonyos ételekre, én csak próbáltam egy kis útmutatót adni, hogy mikor mi a cél, és mik azok, amik ennek megfelelnek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmealqueen.blog.hu/api/trackback/id/tr238037220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása