Why you MUST eat to lose weight - Miért KELL enned ahhoz, hogy fogyj

2015. január 02. 08:00 - Oatmeal_queen_

563659_337374136325582_322660001130329_917454_710550893_nWhy you MUST eat if you’d like to lose weight

The most popular belief and the most irritating stupidity for me is that the people believe that if we don’t eat, we will lose weight and have the shape that we want. Apply the one for whom it worked. We are sick even of the thought of the diet because everybody associate immediately with the starvation and that our daily caloric intake is a few apples and the scrunch of a celery sticky. But it’s not like this. Of course a lot of people do this, and in the beginning it might even work, because the scale has moved, but honestly, who is able to stick to this “lifestyle”? Not many people, most of them will go back to their old eating habits, saying that they have already lost weight or that “the diet doesn’t work”, which will results in getting back the lost kilos within a few weeks. I also “like” the idea that you have to eat rice cakes for breakfast, a few lettuce leaves for lunch and a few pieces of fruits for dinner, because this is the secret of weight loss. If you’re preparing for a measuring next week, then alright, but If you would like to be thinner in the long run and first and foremost, healthier, that forget it. I tell you why you must it to lose weight. Or rather that what happens, if you don’t:

  • The organism is programmed to survive. It shortly means that if it realize that it doesn’t get enough nutriments, than it get scared. For a few days, or even weeks you can notice a change measured is kilos, but your metabolism nicely slows down and your organism starts to store. And no, not the muscles to be nicely shapely and pretty, but the fat. Because this means to energy to it in the narrow circumstances.
  • Reduced muscle mass. Because muscles need a lot of calories to survive, and if the body don’t get enough, the first that it starts to break down are the muscles to gain energy hereby. You needlessly work out diligently if you don’t eat enough of the right energy sources, the whole thing will be unsuccessful.
  • Reduced leptin level. Leptin is the hormone that is responsible for the hunger, so it reports to your brain whether you have to eat or not. When leptin levels are high, than even after small amounts of food you feel that you have eaten enough, but if the calorie-denial decreases its level, after a time you will constantly feel hungry. Therefore it’s important to eat smaller portions 5-6 times a day. This keeps your metabolism in constant working and leptin will not fall below a critical level. Also keeps an appropriate level of this hormone, if one time per week you significantly increase your caloric intake, so your body can’t get used to your eating habits. (This is what is often called “cheat day”.)

How can you know that you don’t eat enough?

  • your energy level is low
  • you have cold limbs
  • you are constantly tired
  • your hair starts to fall
  • women with irregular or missed menstrual period
  • you often feel cold
  • you can’t concentrate
  • you suffer from insomnia
  • you are constantly stressful

So diet is not about not eating or taking away all sorts of foods from yourself, but that you nourish your body consciously and pay attention to what, how much and when you eat and what nutrients it brings to your body hereby.  eat this

______________________________________________

Miért KELL enned, ha fogyni szeretnél

A legelterjedtebb közhiedelem és számomra a legirritálóbb hülyeség az, hogy az emberek azt hiszik, ha nem eszünk, attól fogyunk és olyan alakunk lesz, amilyet szeretnénk. Jelentkezzen az, akinek ez hosszú távon bevált. Azért vagyunk rosszul a fogyókúra szónak még a gondolatától is, mert mindenki arra asszociál rögtön, hogy éhezni kell és a napi kalóriabevitelünket néhány alma meg egy zellerszár ropogtatása jelenti. Pedig ez nem így van. Persze sokan így csinálják, és kezdetben talán be is válik, mert a mérleg nyelve megmozdul, de őszintén, ki az, aki tartani tudja ezt az „életmódot”? Nem sokan, a legtöbben ugyanúgy visszatérnek a régi életmódhoz, mondván, hogy ők már lefogytak, vagy pedig hogy „a diéta nem működik”, ennek pedig az a következménye, hogy a leadott kilók pár héten belül vissza is jönnek. Azt az elgondolást is „szeretem”, hogy reggelire pufi rizst kell enni, ebédre salátaleveleket, vacsorára meg pár szem gyümölcsöt, mert hogy ez a fogyás titka. Ha csak egy jövő heti mérlegelésre készülsz, akkor oké, de ha szeretnél hosszú távon vékonyabb lenni és mindenekelőtt egészséges, akkor ezt felejtsd el. Elárulom, miért muszáj enned ahhoz, hogy fogyj. Illetve hogy mi történik, ha nem eszel:

  • A szervezet túlélésre van beprogramozva. Ez röviden annyit tesz, hogy ha azt veszi észre, hogy nem jut elegendő tápanyaghoz, akkor megijed. Pár napig vagy hétig talán kilóban mérhető fogyást veszel észre, de az anyagcseréd szépen lelassul és a szervezet raktározni kezd. És nem, nem az izmokat, hogy szép feszes és csinos legyél, hanem a zsírt. Mert ez jelent neki energiát a szűkösebb időkben. Így pedig szépen lassan megjelennek rajtad a zsírpárnácskák.
  • Csökken az izomtömeg. Az izmok ugyanis sok kalóriát igényelnek a fennmaradáshoz, ha pedig nem jut elég kalóriához a szervezet, akkor ez a legelső, amit elkezd lebontani, hogy ezáltal is energiát nyerjen. Hiába jársz tehát szorgosan edzeni, ha nem eszel mellette eleget a megfelelő energiaforrásokból, akkor az egész eredménytelen lesz.
  • Csökken a leptin szint. A leptin az a hormon, amely felelős az éhségérzetért, tehát ő közvetíti az agyadnak azt, hogy enned kell vagy sem. Ha a leptin szinted magasan van, akkor már kisebb mennyiségű étel után is azt érzed, hogy eleget ettél, ha viszont a kalóriamegvonás következtében csökken a szintje, akkor egy idő után folyamatos éhségérzeted lesz. Ezért fontos az, hogy naponta 5-6 alkalommal egyél kisebb adagokat. Ez folyamatos működésben tartja az anyagcserédet és a leptin sem fog kritikus szint alá csökkenni. Szintén megfelelő szinten tartja ezt a hormont az, ha hetente 1 alkalommal jelentősen megnöveled a kalóriabeviteledet, hogy a szervezet ne tudjon hozzászokni az étkezésedhez. (Ezt hívják sokszor „csalónapnak”.)

Miből veheted észre, hogy nem eszel eleget?

  • alacsony az energiaszinted
  • hidegek a végtagjaid
  • folyamatosan fáradt vagy
  • hullani kezd a hajad
  • nőknél rendszertelen vagy elmaradt menstruáció
  • sokszor fázol
  • nem tudsz koncentrálni
  • álmatlansággal szenvedsz
  • folyamatosan stresszes vagy

A diéta tehát nem arról szól, hogy nem eszel, vagy megvonsz magadtól mindenféle ételeket, hanem arról, hogy tudatosan táplálkozol, és oda figyelsz arra, hogy miből mennyit és mikor eszel, és hogy milyen tápanyagokhoz juttatod ezáltal a szervezetedet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmealqueen.blog.hu/api/trackback/id/tr648037152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása