This cake is so easy to prepare, but so perfect for the raspberry season. For the cream I used a well-ripen avocado, which can be a bit strange hearing for the first time, but once you've tried it, you can't stop with it. It's the perfect ingredient for healthy creamy chocolate cakes, just like for fruity ones. :)
Ingredients (for a 20 cm cake form):
For the base:
- 2 eggs
- 3 tbsps oat flour
- 2 tbsps raw cocoa powder
- 3 tbsps eryhtritol
- 1 tsp baking powder
- 1 dl milk or water
- coconut oil
For the cream:
- 1 ripen avocado
- 3 tbsps erythritol
- 200 g raspberry
For decoration:
- raspberry
Preparation:
- Preheat the oven to 180 C degrees.
- Mix the oat flour, the baking powder, the eryhtritol, the egg yolks and the milk or water.
- Beat the egg whites, then add it to the other mix.
- Oil a 20 cm cake form with coconut oil, then pour the base into it.
- Put it into the heated oven for about 20 minutes.
- During the baking blend the ripen avocado with the raspberry and the erythritol in a blender, this will be the cream on the cake.
- When the base is done and cool, spread it with the cream and decorate it with fresh raspberry pieces.
- Put the cake to the freezer for at least 30 minutes so the cream can solidify a bit, but you can even store it there for a onger while and eat the cake later as an 'ice cream cake'. :)
- Good appetite! :)
_______________________________________________
Nagyon egyszerűen elkészíthető kis torta, de egyszerűen tökéletes a málna szezonra. A krémhez egy érett avokádót használtam, ami első hallásra kicsit furcsán hangzik, de ha egyszer kipróbálod nem tudsz vele leállni. A tökéletes hozzávaló az egészséges krémes csokoládé tortákhoz, csak úgy mint a gyümölcsösekhez. :)
Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához):
A tésztához:
- 2 tojás
- 3 evőkanál zabliszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál eritrit
- 1 dl tej vagy víz
- 1 teáskanál sütőpor
- kókuszolaj
A krémhez:
- 1 érett avokádó
- 200 g málna
- 3 evőkanál eritrit
Dekorációnak:
- málna
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra légkeveréssel.
- Keverd össze a zablisztet, a kakaóport, a sütőport, az eritritet, a tojássárgákat és a tejet vagy vizet.
- Verd habbá a tojásfehérjéket és add a többi hozzávalóhoz.
- Kenj ki kókuszolajjal egy 20 cm átmérőjű tortaformát és öntsd bele a tésztát.
- Tedd a felmelegedett sütőbe kb. 20 percre.
- Amíg sül a tészta, egy aprítógépben keverd össze az érett avokádót a málnával és az eritrittel, ez lesz a krém a tortán.
- Ha megsült és kihűlt a tortalap, oszlasd el rajta a krémet és díszítsd friss málnaszemekkel.
- Tedd a tortát legalább 30 percre a fagyasztóba, hogy megszilárduljon a krém, de akár tovább is tarthatod itt és fogyaszthatod "fagyi tortaként". :)
- Jó étvágyat! :)