Igyekszem bebizonyítani, hogy a nevem ellenére nem a zabkása az egyetlen reggeli ötletem, most például egy gofrit készítettem el egészséges hozzávalókból és remekül sikerült! :) Ha tojás helyett beáztatott lenmagőrleménnyel, tej helyett pedig növényi tejjel vagy vízzel készítitek, akkor glutén-, laktóz- és tojásmentesen is elkészíthető.
Hozzávalók (2 db-hoz):
- 50 g csicseriborsó liszt
- 1 tojás vagy 2 tojásfehérje
- 1 dl tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 30 g eritrit
- kókuszolaj
Elkészítés:
- A lisztet keverd el alaposan a sütőporral és az eritrittel, majd add hozzá az egész tojás vagy a tojásfehérjéket, végül öntsd hozzá a tejet.
- Kézi habverő segítségével keverd csomómentesre a tésztát.
- Kapcsold be a gofrisütőt. Ha különböző fokozatok vannak, akkor vigyázz, a legmelegebben hamar odaég. Egy konyhai ecset segítségével kend ki jó alaposan kókuszolajjal az egész sütőt, dehogy leragadjon a gofri.
- Ha már teljesen felforrósodott a sütő, önts 1-1 adag tésztát a formákba, majd lassan, óvatosan zárd le a tetejét.
- 2 perc után óvatosan felemelve megnézheted, hogy rendesen megsültek-e a gofrik. Ha igen, egy életlen vajazó késsel „pattintsd ki” a gofrikat a formából.
6. Én erdei gyümölcsös joghurtöntettel, eperrel és kesudióval tálaltam, de választhatsz más feltétet, akár házi gyümölcslekvárt is.
7. Egészségedre! :)