Protein gingerbread - Fehérjés mézeskalács

2015. november 29. 09:44 - Oatmeal_queen_

kiv

 This year also has come the first Advent Sunday. This period is not Christmas yet, but rather the period of preparation. Of course, Christmas is about going home to my family and eating good and feeling good together for me as well. However, I'll sit down to the festive table calmly with a good appetite and eat whatever I desire, because I know that I eat consciously and mostly clean for the rest of the year. Because you know the well-known saying..it doesn't matter what you eat between the two holidays, but what you eat between New Year's Eve and Christmas.

So don't worry, I won't replace my Mum's gingerbread with this version, I rather baked it just for the weeks before Christmas, so the gingerbread scent can waft around at home, however, I wanted a cookie that I can fit in my every day diet. Its smell and taste is deceptivly similar to the honey version, the only difference is that it's a firm, crunchy type (it softens stored in a box), since I didn't put in any fats, but those who like it softer can try it out with some coconut oil for example. 

Ingredients:

  • 110 g Instant oats (or oat flour)
  • 1 egg
  • 40 g erythritol
  • 1 tsp baking powder
  • 25 g Cinnamon Danish flavoured Impact Whey Protein
  • gingerbread spice mix (cinnamon, ginger, clove, nutmeg)

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 °C.
  2. Mix thoroughly the dry ingredients; 100 g Instant oats (the remaining is for the unrolling), the protein powder, the erythritol, the baking powder and the spices.
  3. Finally add the egg too and make a dough. If it doesn't stick together, you can add water in little drops, but be careful, it can easily become too sticky.
  4. Put the dough into a breadboard which you sprinkle with a bit of oat flour, and also the dough, so it won't stick to the rolling-pin.
  5. Roll out the dough and -with a knife or cookie cutters- cut different shapes depending on your taste. 
  6. Put the gingerbread into a an oven pan lined with baking paper. Put it into the hot oven and bake for about 8-10 minutes.

Nutrition (for the whole portion):

582 kcal
14,8 g fat
79,8 g carbs
36,5 g protein 

_______________________________________

0132e9b7163b7c59890f0803569724731e691cbad6

Idén is eljött az első adventi vasárnap. Ez az időszak azonban még nem karácsony, inkább csak a hangolódás időszaka. A karácsony természetesen nekem is arról szól, hogy haza megyek a családomhoz és jókat eszünk és jól érezzük magunkat együtt. Az ünnepi asztalhoz viszont azért fogok nyugodt szívvel és jó étvággyal leülni, és bármit megenni, amit csak megkívánok, mert tudom, hogy az év többi részében úgyis tudatosan és nagyrészt tisztán eszem. Mert ismeritek a jól ismert mondást.. nem az számít, amit a két ünnep között, hanem hogy szilveszter és karácsony között eszel meg.

Úgyhogy ne aggódjatok, nem fogom lecserélni Anyukám mézeskalácsát erre a változatra, ezt inkább csak a karácsonyt megelőző hetekre sütöttem, hogy addig is mézeskalács illat terjenghessen itthon, viszont egy olyan süti legyen, amit minden nap beilleszthetek az étrendembe. Az illata és az íze is megtévesztésig hasonlít a mézes verzióra, csak annyi a különbség, hogy ez keményebb, ropogós fajta lett (dobozban tárolva puhul), mivel nem tettem bele zsiradékot, de aki puhábban szereti, nyugodtan kipróbálhatja például egy kis kókuszolaj hozzáadásával. 

Hozzávalók:

  • 110 g Instant Zab (vagy zabliszt)
  • 1 tojás
  • 40 g eritrit
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 25 g Fahéjas csiga ízű Impact Whey Protein
  • mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió)

0135219378bc9da529df650d6a6d22516cb74d9770

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Keverd össze alaposan a száraz hozzávalókat; a zablisztből 100 g-ot (a maradék a nyújtáshoz kell), a fehérjeport, a sütőport, az eritritet és a fűszereket.
    0188492805ec94dba61448a096927dd40f3f66cd09-horz
  3. Végül add hozzá a tojást is és készíts belőle gyúrható tésztát. Ha nem állna össze, nagyon apró cseppenként vizet adagolhatsz hozzá, de vigyázz, könnyedén túl ragacsossá válhat. 
    0132ff704f847801ccda6aa32788db3ebdc3172ee0-horz
  4. Helyezd a tésztát egy nyújtódeszkára, amit szórj meg vékonyan zabliszttel, és a tészta tetejére is szórj keveset, hogy ne ragadjon a nyújtófára. 
    0163987bb6cbd76e13bace83ee7c26667477b8ca60-horz
  5. Nyújtsd ki a tésztát és késsel vagy kiszúró formákkal szaggass belőle tetszés szerinti mintákat. 
    01a7beecc6d7d05db3df377257a1ba3bd6c194a237
  6. Helyezd a mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe. Tedd a felmelegedett sütőbe és süsd kb. 8-10 percig.

01dd4f0eea24dec06656fb4c29bb2c577e4cf0b7b8

Tápanyagérték (az egész adagra):

582 kalória
14,8 g zsír
79,8 g szénhidrát
36,5 g fehérje

 

komment
Címkék: mezeskalacs

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmealqueen.blog.hu/api/trackback/id/tr508123298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása