Chia strawberry jam - Chia magos eper lekvár

2015. június 16. 16:31 - Oatmeal_queen_

01b1a0abfb2371bb6e18fc4dce9212cbcd0b0963ae

 I often prepare this easy jam these days, sometimes from strawberry, sometimes from raspberry, but I can totally imagine it from other fruits too. All in all you need three ingredients and it's sugar and preservative free. Just because of this I don't suggest you to put away a lot of it for winter, but in the fridge it remains for a few days (although I always run out of it earlier :) ) . And if it's not season, then it can be easily prepared from frozen fruits in a few minutes. It tastes grat with oatmeals, pancakes, waffles, other desserts or a simply a slice of bread.

_______________________________________________

Mostanában sokszor elkészítem ezt az egyszerű kis lekvárt, néha eperből, néha málnából, de más gyümölcsökből is simán el tudom képzelni. Összesen három alapanyagra van hozzá szükség, cukor- és tartósítószermentes. Éppen ezért persze nem tanácsolom, hogy hogy sok-sok üveggel eltegyetek télire, de a hűtőben jó pár napig eláll (bár nálam annál mindig hamarabb elfogy :) ), ha pedig nincs szezon, akkor fagyasztott gyümölcsből is könnyedén el lehet készíteni pár perc alatt. Nagyon jól passzol zabkásához, palacsintához, gofrihoz, más sütikhez, vagy egyszerűen egy szelet kenyérhez.

01ce7712bc3032ecad677a413b49c398ba3bad1124

Ingredients (for 1 jar):

  • 50 dkg strawberry
  • 3 tbsps chia seeds
  • 4 tbsps erythritol
  • (psyllium husk)

Hozzávalók (1 üveghez):

  • 50 dkg eper
  • 3 evőkanál chia mag
  • 4 evőkanál eritrit
  • (útifű maghéj)

Preparation:

Elkészítés:

1.  This time I used whole strawberries, but you can also cut it into little cubes if you desire a smoother texture. Put them into a cooking pot and simply add the chia seeds and the erythritol to the fruit.

Én ezúttal egészben hagytam az epreket, de ha egy krémesebb textúrát szeretnél, akkor nyugodtan felvághatod előtte apróra. Öntsd az epret egy főzőedénybe és egyszerűen add hozzá a chia magot és az eritritet.

01ba4b8296d07fa8f3766da8f42b099918df40fba2

2. Start to boil it on medium heat until the strawberry lets out its juice and the erythritol melt away. If you don't want whole berries in your jam, then with the help of a fork or a potato-masher mash the fruits a bit. But if you want a totally smoothe jam, then use a blender. 

Tedd fel a keveréket közepes lángon főni amíg az eper levet nem ereszt és az eritrit el nem olvad. Ha nem szeretnél teljes eperszemeket a lekvárba, akkor egy villával vagy krumplinyomóval kicsit nyomkodd össze a gyümölcsöt. De ha teljesen sima lekvárt szeretnél, akkor használj botmixert.

0175ed791356ffdfd2d5ce83cf691c7b2170e10a0b

3. Continue to cook it with stirring until it completely boils. Then turn off the stove and wait until it cools down and thickens. If you find it too liquid, you can make it thicker with 1-2 tbsps of pshyllium husk.

Főzd tovább kevergetve addig, amíg teljesen felforr. Ezután zárd el a gázt és várj amíg kicsit hűl és sűrűsödik. Ha túl folyékonynak találod, 1-2 evőkanál útifű maghéj elkeverésével sűrűbbé teheted.

4. You can even serve it whilel it's still a bit warm or you can wait until it cools completely down. Good appetite! :)

Akár már langyosan is fogyaszthatod, vagy várhatsz, amíg teljesen kihűl. Egészségedre! :)

 0197d1eeb376ab831d12ac5b5d0f3ef8e526f0779f

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmealqueen.blog.hu/api/trackback/id/tr398037214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása