How to break tha plateau - Ha stagnál a fogyás

2014. december 21. 09:00 - Oatmeal_queen_

weight-loss-plateau

How to break tha plateau

Probably everybody has experienced, who has began serious dieting, that the first 5kgs always go down much easier, than the last 5. However, this isn’t a reason to give up, because it’s not impossible, just a little more perseverance is needed.

Unfortunately the organism is able to get used to the reduced caloric intake and the regular exercise and feel like it’s normal, so the weight loss may get stuck at some point. In this case the following tricks should be used:

  • New training plan, new kind of exercises or a completely different kind of training method: During the last month you made a habitual workout plan for yourself which has worked so far, and you think you can use it everytime? Maybe it was like this until now, but after a while your body is no longer challenged to perform these exercises, so you might change the weights or the number of repetitions or rather apply a completely different exercise. It may also be useful to try a new training method, even just as a complement, like kettlebell, TRX or CrossFit.
  • So far you have thought that the long, done for hours cardio workouts will help you lose weight? Then now you should try out the HIIT, high intensity interval training instead (you can read about it in more details in a previous post), which consists of the alternation of short high intensity sessions and short rest periods for th purpose of the effective fat-burning.
  • Refeed day/calorie cycling: Not only to the training, but the body also can easily become accustomed to the caloric intake, whatever healthy eating habits and appropriate caloric intake you have. To dislocate the organism a little from its comfort zone, it could be a good idea to take a refeed day once a week. In this case, you should significantly increase your caloric intake and eat foods that you wouldn’t eat usually. I’m not asking you, of course, to devour everything that is around you, but if you have desired for example a pizza for a long time, then eat a few slices without any remorse. This way it will be easier to keep yourself to the healthy eating, because you know that if you desire something, you can safely eat it that day. On the other hand, it will speed up again your slowed-down metabolism and bring it up to the level where you will be able to produce weight loss again.

Also don’t forget that the muscle is heavier than the fat, so if you lift weights regularly, then your body is probably changing in the same way, even if you can’t see a change on the scale, because the fat tissue is nicely gradually replaced by muscles which are seen on the scale in the same way, but result in a much prettier shape and smaller dress size.

So the point is to not give up on the target during a difficult period either, just be determined, leave behind the blind spot and believe that the desired result will come to you ;).

________________________________________________

ephedrine-hcl-results

Ha stagnál a fogyás

Valószínűleg mindenki megtapasztalta már, aki komolyabb fogyókúrába kezdett, hogy az első 5 kiló mindig sokkal könnyebben lemegy, mint az utolsó 5. Ez azonban nem ok arra, hogy feladjuk, mert lehetetlen nincs, csak kicsit több kitartásra van szükség.

A szervezet sajnos olyan, hogy ez idő után még a csökkentett kalóriabevitelhez és a rendszeres testmozgáshoz is képes hozzászokni és úgy érezni, mint ha ez lenne a normális, így a fogyás elakadhat egy bizonyos ponton. Ilyenkor érdemes bevetni a következő trükköket:

  • Új edzésterv felállítása, újfajta gyakorlatok, vagy egy teljesen másfajta edzésmódszer kipróbálása. Az elmúlt hónapok során felállítottál magadnak egy jól megszokott –és eddig bevált- edzéstervet, amelyet úgy gondolsz, bármikor alkalmazhatsz? Lehet, hogy ez eddig így volt, de egy idő után a testednek már nem jelent kihívást végrehajtani ezeket a feladatokat, így érdemes változtatnod vagy a súlyokon, vagy az ismétlésszámon, vagy inkább egy teljesen más gyakorlatot alkalmazni. Szintén hasznos lehet kipróbálni egy újfajta edzésmódszert, akár csak kiegészítésképpen, mint például a kettlebell, a TRX vagy a CrossFit.
  • Eddig úgy gondoltad, a hosszú, akár órákon át végzett kardió edzés lesz segítségedre a fogyásban? Akkor most próbáld ki helyette az intervallum edzést (egy korábbi bejegyzésben olvashattok róla részletesebben), melynek lényege a rövid magas intenzitású szakaszok és a rövid pihenőidő váltogatása az eredményes zsírégetés céljából.
  • Visszatöltő nap/kalória „hintáztatás”: Nem csak az edzéshez, a kalóriabevitelhez is könnyen hozzászokhat a test, bármilyen egészségesen és megfelelő kalóriabevitellel táplálkozol is. Arra, hogy kizökkentsük egy kicsit a szervezetünket a komfortzónájából, jó ötlet lehet heti egy visszatöltő nap. Ilyenkor jelentősen emeld meg a napi kalóriabevitelt és egyél olyan ételeket, amiket alapból nem ennél. Nem azt mondom persze, hogy falj fel mindent, amit csak látsz magad körül, de ha már régóta kívánod például a pizzát, akkor egyél meg néhány szeletet lelkiismeret furdalás nélkül. Így egyrészt könnyebb lesz tartani magadat az egészséges étkezéshez, mivel tudod, hogy ha megkívánsz valamit, akkor ezen a napon nyugodtan megeheted. Másrészt pedig ezzel a lelassult anyagcserédet újra felpörgetheted és visszahozhatod arra a szintre, ahol újra képes lesz fogyást produkálni.

Azt se felejtsétek el, hogy az izom nehezebb, mint a zsír, így ha rendszeresen súlyzós edzéseket végzel, akkor nagy valószínűséggel ugyanúgy formálódik a tested akkor is, ha a mérlegen nem látsz változást, hiszen a zsírszöveteket szépen fokozatosan felváltják az izmok, amelyek a mérlegen ugyanúgy meglátszanak, viszont sokkal csinosabb alakot, feszességet és kisebb ruhaméretet eredményeznek.

A lényeg tehát, hogy egy nehezebb időszak alatt se adjátok fel a kitűzött célt, csak legyetek elszántak, lépjetek túl a mélyponton és higgyétek el, el fog jönni a kívánt eredmény ;).

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmealqueen.blog.hu/api/trackback/id/tr388037124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása