HIIT (High Intensity Interval Training) - Intervall edzés

2014. december 19. 08:00 - Oatmeal_queen_

Sometimes you ask me questions like "What kind of cardio do you do?" or "How much cardio do you do?".Well, formerly I was able to stand on the cardio machines for more than an hour, several days a week, especially during my diet. Honestly, I have no idea if it was effective to my weightloss  or I just believed that it was. The point is that I simply can't do it anymore. I'm just bored to death if I have to do it for more than 20 minutes. However, for me mainly the running means the cardio , but I don't do it because of this, but because I love it and during running I'm not bored if I do it outside, I just enjoy leaving the kms behind me. For that matter, I didn't lose any dkgs with running, even if during my preperation for the half marathon, there were weeks when I ran 35-40 kms. So for me and I think for a lot of other poeple, it's just a passion. Nevertheless, it's very healthy and it has several beneficial effects on the organism, in addition to that how much energy and happiness hormons releases.

But what I would like to talk about here is the HIIT workout, because recently this is what I mostly do. The beggist advantages why I like it and think it to be useful:

  • it takes a short time (max 15-20 minuts), it's not monotonic
  • burns more fat
  • it results in higher calorie-burning hours after the workout due to the significantly accelerated metabolism
  • although it's not negligible, but it causes less muscle loss than a long one-hour low intensity aerob workout

You can vary and carry out the HIIT in many different ways, with different tools, or with own bodyweight exercises, or with cardio machines (like treadmill, elliptical trainer, stationary bike) or running outside,  the point lies in the alternation of short high intensity sessions and short rest periods.
For me a HIIT workout on the treadmill usually looks like this:

  • 3 minutes slow warm-up run
  • 1 minute 10 km/h  (or 2 minutes)
  • half a minute 14-15 km/h  (or 1 minute)
  • repetition 10 times (or 5 times)
  • 3 minutes gradually reducing the speed

I usually do this 1-2 times a week after my weight trainings.

IMG_7285

_____________________________________________________________

Néha feltesztek olyan kérdéseket, hogy "Milyen fajta kardiót végzel?" vagy "Hányszor kardiózol egy héten?". Nos, korábban képe voltam több mint egy órát állni a kardió gépeken hetente sok alkalommal, főleg a diétám alatt. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy ez hatásos volt e a fogyásra, vagy csak az hittem. A lényeg az, hogy többé már egyszerűen nem bírom ezt csinálni. Halálra unom magamat ha több mint 20 percen keresztül csinálom. Bár számomra a kardiót leginkább a futás jelenti, de azt nem is emiatt csinálom, hanem mert szeretem és mert aközben nem unatkozok, ha a szabadban csinálom, hanem csak élvezem, ahogy hagyom magam mögött a kilométereket. A futással egyébként egy dekát sem fogytam, pedig a félmaratonra való felkészülésem alatt volt, hogy heti 35-40 kilométereket lefutottam. Tehát az leginkább nálam és szerintem sok más embernél is csak szenvedély. Ettől függetlenül nagyon egészséges és rengeteg jótékony hatása van a szervezetre azon kívül, hogy mennyi energiát és boldogsághormont szabadít fel.

De amiről itt beszélni szeretnék az az intervallum edzés, ugyanis mostanában leginkább ilyeneket szoktam végezni. A legnagyobb előnyei, ami miatt szeretem és hasznosnak tartom:

  • rövid időt vesz igénybe (max 15-20 perc), nem monoton
  • jobban égeti a zsírt
  • edzés utáni órákban is magasabb kalóriaégetést eredményez, hiszen jelentősen felpörgeti az anyagcserét
  • bár nem elhanyagolható, de kisebb mértékű az izombontás mint egy hosszú egy órás alacsony intenzitású aerob edzés alatt

Nagyon sokféleképpen lehet kombinálni és végrehajtani egy intervallum edzést, akár különböző eszközökkel, akár saját testsúlyos gyakorlatokkal, akár a kardió gépeket, (pl. futópad, ellipszis tréner, szobabicikli) használva, akár a szabadban futva, a lényeg abban rejlik, hogy rövid magas intenzitású szakaszok váltakozzanak a rövid pihenőidővel.
Nálam futópadon általában így néz ki egy intervallum edzés:

  • 3 perc bemelegítő lassú futás
  • 1 perc 10 km/h    (vagy 2 perc)
  • 30 mp 14-15 km/h   (vagy 1 perc)
  • ismétlés 10-szer   (vagy 5-ször)
  • 3 perc levezetés fokozatosan csökkentve a tempót

Ezt egyébként hetente 1-2-szer végzem a súlyzós edzéseim után.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmealqueen.blog.hu/api/trackback/id/tr88037118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása